ISDN (Integrated Service Digital Network)

To je popolnoma digitalno omrežje, ki se odlikuje z višjo kakovostjo, zaneslivostjo in zmoglivostjo storitev, saj nam pripelje digitalni signal vse do telefonskega priključka. Paket prikrojen po potrebah posameznika, v osnovi zajema dve liniji (bakrena parica) s po 64 kb/s in še eno nadzorno s 16 kb/s. V tem primeru pretvorba digitalnega signala v analognega pri povezavi s spletom odpade. Prav tako je možno istočasno izrabiti oba kanala hkrati in hitrost tako dvignemo vse do 128 kb/s. Seveda se nam v tem primeru impulzi odštevajo dvojno.

Za povezavo v splet je nujen poseben vmesnik (ISDN) v pasivni ali aktivni različici. Pasivni vmesniki nekoliko obremenjujejo računalnikov procesor z nekaterimi funkcijami protokola ter stiskanjem podatkov. Nasprotno je pri aktivnih vmesnikih računalniški procesor razbremenjen in je s tem zagotovljeno nekoliko hitrejše delovanje. Čeprav so pasivne kartice cenejše se vse bolj umikajo aktivnim, saj so cene strojne opreme iz dneva v dan nižje.

Če želimo uporabljati obe liniji hkrati, potrebujemo na obeh straneh vmesnik ISDN z vdelano funkcijo MLPPP (MultiLink Point to Point Protocol). Takšen vmesnik združuje oziroma loči pakete, ki potujejo vzdolž obeh linij. Vmesniki ISDN so poleg tega sposobni zaznati prihajajoči klic (MLPPP+DOB, MLPPP BAndwidith On DEmand) in v takšnem primeru samodejno sprostijo eno linijo. Tudi večina ponudnikov storitev interneta je že davno vključila v svojo ponudbo ISDN.

Nazaj