STREŽNIKI

Po revoluciji, ki so jo prinesli osebni računalniki, danes sledi revolucija omrežij. Računalnike danes vse bolj povezujemo med seboj, bodisi na krajevni ravni bodisi v največje svetovno omrežje Internet. Zaradi teh sprememb se močno spreminja zgradba računalnikov, ki jih najdemo v omrežjih. Osebni računalnik vse bolj postaja delovna postaja, naprava za dostop do omrežja. V osrčju omrežij stojijo mogočni računalniki, ki jim pravimo strežniki.

Čeprav sodobni strežniki z Intelovo arhitekturo izahjajo iz osebnih računalnikov, so se v dolgih letih razvili v povsem svojo zvrst. Imajo drugačne potrebe in zahteve, zaradi velike obremenjenosti (strežniki pogosto delujejo brez prekinitve) pa morajo biti sestavni deli skrbno izbrani in še skrbneje spravljeni v celoto. Na prvi pogled se zdi, da bi lahko bil vsak računalnik strežnik, kar je delno res, vendar se razlike pokažejo, ko računalnike obremenimo z zahtevami večjega števila odjemalcev.

Procesorji so osrednji del vskaega računalnika. Poznamo strežnike z enim, dvema, tremi, štirimi, pa tudi več procesorji. Navadno so uporabljeni najnovejši procesorji, skoraj stoodstotni delež ima pri procesorjih Intel. V manjših strežnikih najdemo procesorje Pentium II in Pentium III, za zmoglivejše sisteme pa Intel ponuja Pentium II Xeon in Petium III Xeon. Velikosti predpomnilnikov zanašajo do nekako 2MB.

Pomnilniki so za procesorji najpomemnejše enote. Pomnilnik s kapaciteto 128 MB danes komaj zadošča za dva do tri uporabnike, 256 MB za okrog 12 uporabnikov in zato se ne smemo čuditi, če govorimo tu o pomnilnikih s kapaciteo nekaj GB, saj nam edino ti omogočajo normalno delovanje strežnika.

Pomembni deli na katere moramo pri izbiri strežnika še paziti so še:

Ob procesorju in pomnilniku pa so gotovo najpomembnejši alement vsakega strežnika diski. Danes se uporabljajo diski z 10 000 vrtlajaji /minuto, včasih 7 200 /min. (Hitrost je odvisna tudi od predpomnilnika.) Velikosti diskov so od 10 do 100 GB. Sodobni strežniki pa imajo vsaj tri prosta mesta za diske, nekateri strežniki dovoljujejo zamenjavo diska kar med samim delovanjem.

Lahko bi rekli, da enoprocesorski strežniki primerni za strežbo v omrežjih z 10 do 25 uporabniki, dvoprocesorski nekako do 50 uporabnikov. Za kaj več pa si moramo omisliti strežnik z večimi procesorji. Kmalu bo na tržišču tudi strežnik z osmimi procesorji, ki bodo dovolj zmogljivi tudi za najbolj zahtevne obdelave (recimo bančne transakcije).

Nazaj